Fredrik Klyver, Jönköping
  • Fjärdedomare
    Victor Wolf, Stockholm

Eero Markkanen matchhjälte mot Sirius

Nykomlingen och serietvåan IK Sirius FK från Uppsala stod för motståndet när AIK på torsdagskvällen tog sin andra seger för säsongen, 1-0 (1-0) blev slutresultatet inför 13 517 åskådare på Friends Arena efter att Eero Markkanen satt dit målet på ett friläge efter halvtimmens spel.
DSC_5058

På förhand var det en oviss match som väntade. AIK å ena sidan fjolårstvåa och topptippade även i år, å andra sidan kom man till spel med två raka förluster. IK Sirius FK nykomlingar i Allsvenskan, men som inlett säsongen med tre segrar på de fyra tidigare omgångarna. Matchen öppnade också ganska böljande, närmast svängigt, på ett sätt som varit ganska sällsynt för AIK på hemmaplan på senare tid.

1

Hemmalaget skapade också matchens första riktigt bra målchans redan efter en minuts spel, när Stipe Vrdoljak, tillbaka på vänsterkanten, fick chansen att dra till med vänsterfoten strax utanför straffområdet. Sirius-målvakten Joshua Wicks lyckades dock parera skottet med visst besvär. Ännu bättre läge för ett ledningsmål fick gästernas Jesper Arvidsson efter knappa kvarten när han fick bollen skarvad till sig efter en hörna, placerad ett par meter från mål vid den bortre stolpen. Arvidsson lyckades dock inte bättre än att styra bollen rakt upp i luften, vilket slutade med en inspark.

16

Och som sagt, aningen svängigt var det inledningsvis. Bara minuten efter Arvidssons jätteläge var det AIK som var ytterst nära att ta ledningen i matchen. Johan Blomberg frispelades i djupled på högerkanten, avslutade ur en aningen svår vinkel, men i ärlighetens namn med ett tämligen svagt avslut, på Wicks som dock fick se returen gå rakt ut till en ensam Eero Markkanen mitt i straffområdet, som på ett tillslag pangade bollen i ribbans underkant.

Därefter började AIK successivt att koppla ett allt fastare grepp om matchen, Sirius inledningsvis fyndiga spelvändningar tappade i kvalitet, inte minst i passningsspelet, vilket gjorde anfallsförsöken såväl sämre som färre. Gnaget å sin sida försökte att spela ett klart mer varierat och rakare spel än vi sett tidigare under säsongen på hemmaplan, betydligt fler djupledsbollar och borra-ner-huvudet-och-spring-aktioner, vilket också gav utdelning i form av målchanser och avslut.

31

Till slut skulle det också resultera i mål. Ett spikrakt anfall från inkast nästan nere vid egen hörnflagga nickades först fram av Johan Blomberg till Simon Thern, som på ett tillslag bara skyfflade iväg bollen i djupled för Markkanen som löpte ifrån sin försvarare, tog emot bollen väl och prickade in 1-0 lågt vid sidan om Joshua Wicks. Ett vid det laget ganska rättvist ledningsmål för AIK. Mot slutet av halvleken hade man ett par hyfsade möjligheter att utöka ledningen, men kom aldrig riktigt nära, resultatet stod sig.

Den andra halvleken vart inte lika händelserik som den första, mycket till följd av att Sirius lyckades reparera en del av sitt närmast havererade passningsspel, och att AIK sjönk tillbaka lite i utgångspositionerna och inte satte den höga pressen lika väl som man gjort under den första halvleken. Men även om gästerna fick en större del av bollinnehavet, skapade man inte värst många heta målchanser. Ett antal nästan-lägen och ett antal skapliga inlägg fick man till, men avsluten var lätträknade, och avsluten på mål ännu färre, från gästernas sida.

70

Under matchens sista 20-25 minuter hade Sirius under långa stunder ett tämligen tydligt tryck på AIK, som hade svårt att få någon längd i sina spelvändningar. Å andra sidan var AIK:s försvarsspel närmast felfritt, och gästerna var påtagligt uddlösa i offensiv tredjedel. AIK lyckades hålla undan matchen ut, och därmed ta säsongens första seger på hemmaplan.

Text: Jonathan Storm