Stefan Hallberg, Göteborg
  • Fjärdedomare
    Björn Särnbrink, Segeltorp

AIK vann toppmötet på Studenternas IP

AIK svarade för en stark första halvlek mot IK Sirius FK på Studenternas IP i Uppsala och vann med 4-1 efter att mer eller mindre ha avgjort toppmötet i den första halvleken då man ledde med 3-0.
UPPSALA, SVERIGE - 6 AUGUSTI 2017 : AIK:s startelva inför matchen i Allsvenskan mellan Sirius och AIK på Studenternas IP den 6 Augusti i Uppsala ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, Sirius, AIK

AIK:s startelva

6

AIK kom till spel med Haukur Hauksson på högerbacken och det var den första starten för islänningen sedan det allsvenska genrepet hemma mot IFK Norrköping FK (2-0) den 26 mars. Hemmalaget IK Sirius FK har svarat för en fantastisk säsong så här långt som nykomlingar i Allsvenskan och man inledde matchen med ett stort självförtroende och försökte trycka tillbaka ett AIK med flera spelare som hade 120 minuter i benen från i torsdags. När matchklockan passerade sex spelade minuter tog sig AIK upp i anfall för första gången efter att Rasmus Lindkvist lyft fram en boll som vanns av Chinedu Obasi som tog sig in i straffområdet på vänsterkanten och fälldes av Kim Skoglund. Domaren Stefan Johannesson kunde bara sätta pipan i munnen och blåsa för en straffspark.

12

Chinedu Obasi tog hand om bollen och slog den hårt till vänster efter marken. IK Sirius målvakt Joshua Wicks var nära att ta bollen med högerhanden, men den var för hårt slagen för att han skulle hinna ned med armen. Hemmalagets Shkodran Maholli tappade bollen i den tolfte minuten vilket fick tränaren Kim Bergstrand och sätta armbågen i plexiglaset på tränarbänken, något som inte uppskattades av dagens fjärdedomare som gav honom en tillrättavisning. När matchklockan passerat 15 minuter lyfte lagkapten Nils-Eric Johansson upp bollen långs vänsterkanten mot Chinedu Obasi som höll ifrån sig Oscar Pehrsson och spelade in till Kristoffer Olsson som spelade vidare till Nicolás Stefanelli centralt i straffområdet. Argentinaren tog emot bollen och nöp till med högerfoten på andra bolltouchen och 2-0 satt i det vänstra hörnet.

25

AIK-klacken var i fin form denna sena söndagseftermiddag och i den 25:e minuten bjöd de på ramsan “bara på Valborg, ni sjunger bara på Valborg” då läktarkampen kändes mer eller mindre avgjord. Strax därefter kom AIK upp i ett snabbt anfall på högerkanten efter att Daniel Sundgren spelat upp till Johan Blomberg som med fart tog sig in i straffområdet, vände bort Oscar Pehrsson och fälldes, men domaren gav inte AIK sin andra straff för dagen trots att den, som den första, såg solklar ut. I andraläget fick Nicolás Stefanelli ett friläge och försökte sätta bollen bakom en långt ut stående Joshua Wicks som lyckades med en fotparad.

36

Istället för 3-0 på straff så var IK Sirius i den 28:e minuten nära att få kontakt igen efter ett inlägg från vänsterkanten som Shkodran Maholli nådde vid den främre stolpen och nicken gick strax utanför den bortre, högra stolpen. I den 34:e minuten kom hemmalaget i en snabb spelvändning med Christer Gustafsson som bollförare centralt och i andraläget fick Philip Haglund ett skottläge från vänstersidan och bollen gick en dryg meter utanför den högra stolpen. I den 36:e minuten tappade Jesper Arvidsson bollen på offensiv planhalva och Chinedu Obasi satte fart, spelade Nicolás Stefanelli och fick tillbaka bollen i ett friläge i straffområdet. Joshua Wicks räddade det första skottet, men AIK-forwarden kunde enkelt och behärskat peta in returen i mål.

39

Med sex minuter kvar av halvleken vände AIK spelet snabbt från högerkanten och via Chinedu Obasi, Daniel Sundgren och Kristoffer Olsson hamnade bollen i fritt läge för Rasmus Lindkvist på vänsterkanten och han fick på ett fräsande skott som Joshua Wicks tvingades blockera med händerna. Minuten därefter slog Christer Gustafsson en läcker genomskärare som nådde Alexander Nilsson helt fri med en utrusande Oscar Linnér. Avslutet gick i bröstet på AIK-målvakten och AIK-klacken stämde för första gången upp i “Linnér, Linnér, Oscar Linnér”. 3-0 till AIK då domaren blåste för halvtidsvila.

53

IK Sirius hade ett stort bollinnehav i den andra halvlekens inledning och i den 53:e minuten hotade man för första gången efter att Philip Haglund skjutit ett tungt skott mot den vänstra stolproten där Oscar Linnér var nere och räddade innan spelet på returen blåstes av för offside. Minuten därefter slog Rasmus Lindkvist ett inlägg från vänsterkanten, efter att ha fått bollen av Kristoffer Olsson, och inlägget nådde Nicolás Stefanelli efter den bortre stolpen och han nickade in bollen framför mål där den nästan nådde Chinedu Obasi, men försvaret rensade innan Johan Blomberg med två händer från Jesper Arvidsson i ryggen gick omkull, men ingen signal för straff denna gången heller.

64

IK Sirius var nära en reducering i den 58:e minuten efter att en hörna från höger av Elias Andersson passerat framför AIK-målet och framrusande Kim Skoglund var en dryg decimeter ifrån att nå bollen och stöta in den i mål. AIK-klacken levererade i den 64:e minuten en ny klassiker “Chinedu Obasi, Obasi, Obasi – Chinedu Obasi, Obasi, Obasi” och var inte matchen redan avgjord så var den det definitivt sekunder senare. Oscar Linnér lyfte iväg en boll mot mittcirkeln som missbedömdes av hemmalaget och AIK kom med tre spelare fria mot målvakten då samtliga försvarare utom Karl Larson slutade springa. Kristoffer Olsson förde bollen och hade med sig inhopparen Henok Goitom till vänster och Chinedu Obasi till höger, men valde att avsluta själv och Joshua Wicks svarade för en fotparad. Obasi fångade upp returen till höger i straffområdet och lyfte elegant fram bollen till Henok Goitom som från fyra meter bröstade in bollen i mål.

74

Matchen var därmed avgjord, men 25 minuter återstod. Hemmalaget hade en hel del boll under avslutningen och i den 74:e minuten debuterade den före detta AIK-spelaren Sam Lundholm för IK Sirius FK. Uppsala-laget skulle också få en reducering i den 83:e minuten då Elias Andersson slog en hörna från höger som nådde huvudet på Jesper Arvidsson vid den främre stolpen och bollen seglade otagbart in i det bortre vänstra krysset. När domaren efter två stopptidsminuter blåste av matchen innebar det att AIK återigen var uppe på andra plats i tabellen.